Uber og lignende tjenester

Uber er et selskap som i all hovedsak driver mobilappen med same navn. Denne appen formidler kjøreoppdrag mellom Uber-tilknyttede sjåfører som bruker sin egen bil, med passasjerer som trenger transport.

I Norge ble Uber tilgjengelig i 2014, men det har vært problemer knyttet til selskapets transporttilbud ettersom det i Norge kreves drosjeløyve for sjåfører som ønsker å ta betalt for å transportere privatpersoner, så lenge markedsføringen er rettet mot allmenheten på offentlig sted. På grunn av denne delen av yrkestransportloven har flere Uber-sjåfører blitt bøtelagt for å drive pirattaxivirksomhet. I 2015 ble en Uber-sjåfør frifunnet i Oslo tingrett da retten mente at en mobilapp ikke kunne regnes som offentlig sted. Flere saker er fortsatt til behandling i rettsvesenet, og det er enda ikke klart hva utfallet kommer til å bli.

id4

Som passasjer hos Uber har man mange valgmuligheter, alt fra billige biler i økonomiklassen til premiumklassen hvor man får mer luksus, men også må betale mer. De har også egne kategorier for «carpooling» og tilgjengelighet for rullestol og barnesete. Når du bruker Uber-appen velger du hvor du ønsker å reise fra og til, og blir så satt i kontakt med en sjåfør. Du får oppgitt sjåførens detaljer og i tillegg et bilde så du vet at rett person dukker opp. Betalingsmessig vil du også få flere detaljer, og når reisen er over kan du gi sjåføren en tilbakemelding via appen.

Dersom man ønsker å bli sjåfør hos Uber kan man søke gjennom nettsiden. Jobben er fleksibel og man bestemmer selv når man har tid til å jobbe.

Per i dag er Uber det eneste selskapet som arbeider på denne måten i Norge, men det går rykter om at også Tesla ønsker seg inn på dette markedet, men da med selvkjørende biler. Dette er nok høyt opp og langt frem enda, men det er et interessant konsept, og Uber er også inne på dette med utvikling av selvkjørende biler.

Uber har også blitt sammenlignet med rene pirattaxier, men dette holder ikke helt vann da Uber er en organisert tjeneste med store krav til sikkerhet og ansvarlighet fra sjåførene.