Tips til haikeren

Ok, la oss bare få første tips ut av veien med en eneste gang – vær forsiktig! I Norge er det relativt trygt å haike, men man setter seg fortsatt inn i en bil med en ukjent fører og det skader aldri å ta noen forhåndsregler og ikke minst kjenne på magefølelsen.

Haiking er ikke like vanlig over alt, så dersom du tenker å haike i utlandet kan det være en god idé å først sjekke ut hvordan normen er for haiking i landet du besøker. Er det trygt? Forventer sjåføren betaling? Hvordan signaliserer man at man ønsker haik? Du bør også sjekke ut hvorvidt det faktisk er lovlig å haike der du ønsker å reise, for det finnes regler som begrenser dette i visse land og områder. For eksempel har man ofte ikke lov til å haike langs høyhastighets motorveier.

id1

Når det kommer til sikkerhet er det mange ting du bør tenke på, dette gjelder både i forhold til trafikksikkerhet og din egen personlige sikkerhet. Først og fremst bør du, dersom det er mulig, unngå å haike alene. Å reise sammen med andre er tryggere, og spesielt for kvinner kan det i visse områder være lite lurt å haike alene. Når en bil stopper for å tilby skyss er det viktig at du ser an sjåføren. Dersom han eller hun virker påvirket av alkohol eller annet gjør du smart i å vente på neste bil. Her handler det mye om å stole på dine egne instinkter, så ikke vær redd for å si nei dersom du føler deg ukomfortabel. I forhold til trafikksikkerhet bør du passe på at du er synlig, slik at du ikke står i fare for å bli påkjørt. Det er i utgangspunktet ingen god idé å haike i mørket, men dersom du må, så sørg i det minste for å bruke refleks. Dersom du har muligheten er det tryggest å haike fra bensinstasjoner eller lasteplasser fremfor å stå langs veien. Dette betyr at andre kanskje vil se deg gå inn i bilen, og dette er også en liten ekstra trygghet. Dersom det er mulig kan du også sende registreringsnummer via SMS eller annet til en bekjent.