3 helsemessige fordeler med turer i skog og mark

Det er helt åpenbare fordeler med gåturer, som god trening og å komme seg ut i frisk luft. Akkurat nå, etter koronapandemien er det viktigere enn noen gang å ha et sterkt immunsystem, og gjennom turer kan du styrke kroppens naturlige evne til å bekjempe sykdom.

Bra for hjertet

Vandring er flott for kardiovaskulær helse. Selv lette fotturer kan heve pulsen til et moderat nivå som bidrar til å forbedre kondisjon og utholdenhet. Over tid tilpasser kroppen seg nye kondisjonsnivåer, og du kan gå lengre, raskere og hardere uten å føle deg så sliten eller andpusten.

Gåturer kan også forbedre verdier assosiert med kardiovaskulær helse som blodtrykk, blodsukkernivåer og kolesterol. Studier har vist at å gå på vanlige moderate gåturer kan redusere hypertensjon betydelig, forbedre glukosetoleransen og redusere dårlige kolesterolnivåer over tid.

Så hvis kardiovaskulær helse er en bekymring for deg, kan turer være en fin måte å forbedre hjertehelsen din på!

Gåturer fører til vekttap

Selv om dette kanskje ikke er alles mål å gå ned i vekt, er skogturer en fin måte å få det til på. Antallet kalorier som forbrennes under en gåtur avhenger av mange faktorer som vekt, kjønn og aerob intensitet, men hvis du nettopp har begynt, kan selv lett gange resultere i gradvis vekttap.

Ettersom man blir mer dreven men man selvsagt øke intensiteten og etter hvert kanskje også prøve seg på tyngre toppturer. Da vil man ikke bare gå ned i vekt, men også bygge muskler.

Vekttap kan ha mange positive bivirkninger også, for eksempel kan det lette på ryggsmerter hvis man skulle slite med ryggsmerter. Dette gjelder spesielt kvinner med store bryster, går man ned i vekt blir også brystene mindre og lettere for ryggen å bære. Er man overvektig og ønsker implantat, må man ofte gå ned noe i vekt først, for man i det hele tatt kan få anatomisk implantat.

Skogsturer forbedrer balansen

Når du går langs en sti, er bein- og kjernemuskulaturen konstant engasjert og trekker seg sammen for å gi stabilitet og balanse over ujevnt terreng. Ettersom disse kjernestabiliserende musklene styrkes over tid, forbedres balansen.

Men det er ikke bare stabiliserende muskler som forbedrer balansen. Vandring bidrar også til å øke propriosepsjonen, som er sinnets bevissthet om kroppens posisjon og bevegelse i forhold til omgivelsene. Mens du går, behandler hjernen hver stein og rot og måler hva som skal til for å gå over hindringer. Med trening blir hjernen flinkere til å bedømme disse hindringene, og som et resultat av dette blir balansen bedre.

Når vi blir eldre, er det veldig viktig å fortsette å jobbe med balanse for å forhindre fall. Skogturer er en morsom måte å forbedre anatomisk balanse mens du tilbringer tid utendørs.