Haikerens beste venner – føttene og tommelen

I haikerens anatomi er det tre kroppsdeler som har en fremtredende funksjon. Foruten høyre og venstre fot, er det selvfølgelig tommelen. Føttene er reservehjulene som stadig må fram der tommelen ikke gjør jobben. Det er derfor viktig for den drevne haiker at alle disse tre delene er i tipp topp stand.

Å gjøre seg klar til tur

Vi begynner med tommelen. Den er din venn som sammen med et pent smil skal skaffe deg bilskyss. Det har vært forsøk med andre kroppsdeler, som å heise skjørtet eller buksa for å vise fram en legg. Dette ble fortreffelig demonstrert av Claudette Colbert i filmen Det hendte en natt fra 1934. Metoden kan imidlertid misforstås og anbefales ikke. Hold deg til tommelen.

Det er ikke alltid det er vennlige sjeler som inviterer deg inn i passasjersetet. En haiker må være forberedt på å tilbakelegge store deler av sin planlagte tur på sine egne føtter. Han skal derfor ta godt vare på dem under reisen. Det hjelper svært godt med kvalitetssko fra merket Timberland. Dette er solide saker og de har vært ute en regnværsdag før. Før den store turen skal du imidlertid tilbakelegge noen kilometer i dem slik at sko og føtter blir fortrolige med hverandre. Føtter må i tillegg til gode sko, ha riktig stell. Da tenker vi ikke på valg av neglelakk.

Viktig stell av føtter (og tommel)

Føtter som skal forberedes for langtur, bør først plastres på punkter som er særlig utsatt for gnagsår. Punktene på baksiden av hælen er obligatoriske, med mindre du ønsker et blodbad nede i skoene. Og hvis det ikke er altfor varmt, ta på flere lag med sokker. Dette reduserer friksjonen. Når du raster under turen kan du godt ta av deg sko og sokker og lufte fotbladene litt. Ja, det lukter selvfølgelig ikke godt. Men det må du tåle når du er på tur. Det er forøvrig helt naturlig. Det tredje leddet som er viktig i en haikers anatomi, tommelen, er ikke like avhengig av forhåndstrening og vedlikehold. Den får som regel mer enn nok mosjon med tasteknappene på mobiltelefonen. Av utstyr kan det være greit å plassere en tidsmåler omtrent 10 centimeter nedenfor haikefingeren. Casio klokker har funksjoner som er gode å ha for haikere, som høydemåler, termometer og kompass.

Noen råd for turen

Det gjenstår å ønske haikerens og hans tre gode venner en god reise. Man sier at man ikke kjenner en annen person før han har gått to mil i hans sko. Det må også bety at du lærer deg selv å kjenne ved å gå langt i dine egne sko. Ha også gjerne din mors formaninger i mente om at du ikke må sitte på med fremmede, men bruk ditt eget skjønn. Forresten, hvis du får haik med en bil, ikke benytt anledning til å ta av skoene. Vent heller til dere stopper med å lufte føttene.