Pakk riktige klær til fotturen

I Norge har vi et ordtak som sier at det ikke finnes dårlig vær, kun dårlige klær. Selvsagt er ikke dette helt sant, men poenget er at det alltid er viktig å kle seg etter forholdene. Siden man skal bære med seg alt kan man ikke ta med seg hele garderoben på tur, og det er derfor viktig å velge de klærene som er mest praktisk.

Ullundertøy

Ull er et fantastisk stoff for de plaggene du skal ha nærmest kroppen. De naturlige fibrene i ull hjelper kroppen å holde varmen når det er kaldt, og fjerne fuktighet når man svetter. I tillegg har klær i 100% ull egenskaper som gjør at de ikke lukter. Vi anbefaler alltid å ha ull nærmest kroppen. Det er viktig å være klar over at det er en stor forskjell på såkalt superunderøy og ullundertøy. Superundertøy er i de fleste tilfeller laget av syntetisk materiale som hverken puster eller isolerer like godt som plagg i 100% ull.

Ytterlag

I de fleste tilfeller trenger man ikke mer enn to lag med tøy når man skal gå på fottur. Kroppen produserer nemlig mye varme av seg selv når man bærer på en sekk. Dersom man har mer tøy enn nødvendig blir man mer sensitiv for temperaturendringer og vil kanskje føle behovet for å kle av seg et lag dersom det blir varmt, men så fort man tar en pause vil man kjenne at det blir kaldt igjen. Det beste er derfor å ha på seg godt ullundertøy og et vindtett ytterlag. Når man går er det beskyttelse mot vind og regn som er viktigst da kroppen produserer nok varme av seg selv, og det viktigste er å isolere samt å unngå å bli våt.

Når man til slutt kommer frem til leirplassen eller når man skal ta en pause bør man skifte til en dunjakke for å holde på mest mulig varme. En dunjakke fra Peak Performance vil unngå at du fryser når aktivitetsnivået er lavere. Dersom det er veldig kaldt kan du vurdere å kle på deg et mellomlag.

Godt fottøy

Skal man gå langt er det viktig at man har på seg fottøy som er behagelig og som beskytter deg mot elementene. Kalde føtter på fottur er noe vi alle har opplevd og det kan være ekstremt ubekvemt. Pass derfor alltid på å ha gode ullsokker som gir både demping og isolasjon mot kulden. Aldri gå ut på fottur med sko eller støvler du ikke har blitt tilstrekkelig vant med. Om du investerer i nye fjellsko eller støvler bør du gå de inn på et par kortere turer i nærområdet før du legger ut på lengre turer for å unngå ubehag og gnagsår.